Kennis maken met Nabygelegen

  • Geplaatst op
  • Door Eric Eimers
Kennis maken met Nabygelegen

In deze blog schets ik wat achtergrond informatie over het wijnhuis Nabygelegen uit Zuid Afrika.

Nabygelegen:

Nog niet zo heel lang in mijn assortiment maar toch al aardig populair zijn de wijnen van het wijnhuis Nabygelegen. Nabygelegen bestaat al heel lang, namelijk ooit gestart in 1712. Gouveneur William Herlot, oorspronkelijk uit Rostock in Duitsland is gestart met Nabygelegen. Hij verbouwde naast druiven en ander fruit ook groenten.
De naam Nabygelegen komt waarschijnlijk uit het feit dat de familie van Herlot allemaal in "de buurt" woonden bij het wijnhuis. Nadat William Herlot in 1721 was overleden is het regelmatig gewisseld van eigenaar. 
Sinds 2001 is Nabygelegen in eigendom van wijnmaker James McKenzie.

Ligging:

Nabygelegen, gelegen in de hart van de Bovlei upper valley, net buiten Wellington. Klik op deze link om de locatie op te zoeken via google maps. De aanplant op diverse grondsoorten, hellingen en met een gunstig micro-klimaat de ideale ligging voor het maken van hoge kwaliteits wijnen.

Klimaat:

Zuid Afrika heeft een tropisch en warm klimaat. De onderliggende verschillen liggen in de hoeveelheid zonnen-uren, neerslag en de dag-nacht temperatuur. De zomers zijn warm, de winters zijn vaak frisser en natter. De wijngaarden van Nabygelegen zijn ingeklemd tussen de verschillende gebergtes. Die zorgen voor een verkoelende werking in de zomer en houden de regen voor een deel buiten de deur in de winter. De wind die over het gebergte waait zorgt ook voor verkoeling en droogt de wijngaarden na neerslag.
Ook het verschil in dag en nacht temperatuur is guntig. Wanneer druiven s'nachts de kans krijgen om goed af te koelen heeft dat een positief effect op de aroma ontwikkeling.

De Wijnen:

In mijn assortiment 5 wijnen van Nabygelegen:
De op hout vergiste Chenin Blanc, een rijpe en volle witte wijn. Het alternatief voor op hout gerijpte chardonnay wijnen.
De Scaramanga wit en rood, 2 eigenzinnige wijnen met een aparte blend van druiven. Sotere en smaakvolle wijnen die gastronomisch breed inzetbaar zijn.
Een verleidelijke Cabernet Sauvignon die zacht doch krachtig en intens van smaak is. Als laatste de 1712, een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. Deze wijn is vol van smaak met rood fruit, chocolade tonen en aanhoudende zachte rijpe tannines. 

Ontzettend blij ben ik met dit wijnhuis als toevoeging in mijn assortiment. Inmiddels zijn er al diverse restaurant's in de omgeving die mooie wijn spijs combinaties hebben gemaakt met een van bovenstaande wijnen. Maar ook voor thuis, zeker in combinatie met een mooie maaltijd, zeer de moeite waard! Laat u verrassen door de wijnen van Nabygelegen!


Recente artikelen
Tags
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »