Inkijkje in het werk van een wijnverkoper!

  • Geplaatst op
  • Door Eric Eimers
  • Geplaatst in
  • 0
Inkijkje in het werk van een wijnverkoper!

Regelmatig wordt aan mij gevraagd hoe ik mijn wijnen selecteer en waarop ik mijn keuzes baseer. In deze korte blog zal ik dat toelichten.

Als ik op zaterdag weer nieuwe klanten mag verwelkomen bij 't afhaalpunt wordt bijna altijd gevraagd waar ik mijn wijnen vandaan haal. Koop je ze ook zelf in bij de wijnboer? Ga je ook echt naar wijnboeren toe? Heb je ook een wijndiploma?

 

Leuke vragen en dus tijd om daar wat uitgebreiden op in te gaan. Een aantal van de wijnen die ik verkoop staan niet zo breed in de markt als bijvoorbeeld de wijnen van Tarani, om maar iets te noemen. Bij een aantal andere, relatief kleine, wijnimporteurs koop ik een deel van mijn assortiment. Bijvoorbeeld de wijnen van Tenuta Cappallotto, Domaine Marotte, Ramatuelle, of Weingut Schmitt uit Duitsland. Deze wijnen bestellen we eens in de zoveel tijd gezamelijk en verdelen we het als het geleverd is. Dit werkt goed want alles zelf importeren is helaas geen optie. Tenzij ik nou eindelijk eens de loterij win.... Het is leuk om dit soort wijnen samen in te kopen en daarmee uniek te zijn op de Nederlandse wijnmarkt.

 

Daarnaast koop ik wijn op de Nederlandse wijnmarkt. Met andere woorden, bij grotere wijnimporteurs die enkel aan de vakhandel leveren en niet direct aan de consument. Hier koop ik wijnen zoals de wijnen van Tarani of Punti Ferrer uit Chili. Het handige hiervan is dat ik niet een mega voorraad hoef te houden. Deze wijnen kan ik iedere week bestellen en dat is wel zo prettig. Mocht ik een wijn niet op voorraad hebben dan is het nagenoeg altijd binnen een paar werkdagen geleverd. Bij deze importeurs kan ik dus de krenten uit de pap vissen. Of mijn assortiment aanvullen met wijnen die ik zelf niet heb. Bijvoorbeeld met nieuwe druiven, gebieden die minder goed vertegenwoordigd zijn. En mochten ze niet goed verkopen, dan heb ik er ook niet heel veel van staan.

 

Door mijn horeca verleden heb ik een aardig beeld van de wijnen die het over het algemeen goed doen. Maar leuk is het ook om een paar verrassingen in je assortiment te hebben. Onbekendere druiven of streken mogen ook zeker niet ontbreken. En het leuke aan het wijnvak is, dat er altijd wel iets te ontdekken valt. Zo heb ik bijvoorbeeld deze Xiloca Garnacha nieuw in mijn assortiment. Deze rode wijn is gemaakt van 100% Garnacha druiven en wordt geproduceerd in de buurt van de stad Zaragoza in noord Spanje. Een heerlijke stevige rode wijn zonder de harde tannine die sommige rode wijnen hebben.

 

Ik proef alle wijnen voordat ik ze verkoop. Dan beoordeel ik de wijnen op smaak, prijs en uiteraard de kwaliteit. Een van de belangrijkste punten daarbij is of ik de prijs kwaliteit goed vind. Een wijn mag best €15,- kosten, maar dan moet die wel erg lekker en speciaal zijn!

 

Naast het vele proeven van wijnen heb ik een gedegen wijnachtergrond. Inmiddels al 10 jaar geleden heb ik de opleiding tot Sommelier gedaan bij de Academie voor Gastronomie. Daar leer je veel over de theorie van wijn maar belangrijker nog, het leren combineren van wijn en spijs. Dat is, nog steeds, een boeiende materie! Onlangs heb ik nog een 4 daagse cursus wijnproefkunde gevolgd bij Gerhard Horstink, de OINOS opleidingen. Bij deze cursus ga je heel bewust wijn proeven en analyseren. Daarbij ontkom je niet aan een behoorlijk theorie over de bio chemische achtergrond van wijn. Erg boeiend hoor, ik wist niet dat er zoveel verschillende stoffen in wijn zaten! Uiteraard werden alle wijnen blind geproefd om achteraf te herleiden welke druif en afkomst de wijn heeft. Blind proeven is ontzettend moeilijk maar erg leuk om te doen. Als je het goed raad geeft dat een kick. Alhoewel dat niet heel vaak gebeurd hoor;)

 

Die theoretische achtergrond, het vele proeven van wijnen en wetende welke wijnen het goed doen bij de consument zijn bijelkaar de optelsoms of een wijn in mijn assortiment komt. Mits de prijs-kwaliteit maar goed is! Daarnaast krijg ik ook weleens vragen of ik bepaalde wijnen kan verkopen. Uiteraard ga ik dan opzoek en als dat kan, dan doe ik dat zeker! Want service is toch een wezenlijk onderdeel van mijn bedrijf!

 

Dat was even een korte inzicht in het leven van deze wijnverkoper....

Fijne avond en wie weet tot morgen bij 't afhaalpunt!

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »